media/afbeeldingen/Bouw/small format/Salbam 036.jpg media/afbeeldingen/Bouw/small format/_DSC1014.jpg

Opleidingen

RTC Bouw verzorgt voor bouwbedrijven de werving en opleiding van jongeren, die vakman willen worden in de beroepen bouwtimmerman, werkplaatstimmerman, metselaar of tegelzetter.

Timmerkracht niveau 2 
Er is veel werk in de nieuwbouw, maar ook in renovatie en verbouwingen van bestaande huizen, kantoren en andere bedrijven. Als timmerman ben je bezig vanaf de eerste dag: uitzetten en stellen, dakconstructies, trappen, gevelbekleding, ramen, deuren en kozijnen maken, stellen en plaatsen. Een deel van dit alles komt in onderdelen of helemaal klaar op de bouwplaats aan. Je gebruikt machines en handgereedschappen. Je doet veel werk dat een voorbereiding is voor het werk van bijvoorbeeld metselaar en schilder.  Daar werk je ook veel mee samen. Je kunt werk vinden bij aannemers- en timmerbedrijven. Je werkt op locatie en dat betekent dat je moet reizen naar bouwprojecten.
Als je handig bent, graag aan het eind van de dag ziet wat je gedaan hebt en met anderen kunt samenwerken is dit misschien iets voor jou. Daarnaast eist dit beroep technisch en ruimtelijk inzicht en aandacht voor de veiligheid van jou en de anderen. Je kunt bij particulieren in huis werken of in bedrijven en het is ook daarom belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met materialen en gereedschap. Opruimen na het werk en zorgen voor je gereedschap is een van je taken.
De opleiding bestaat uit 8 vakonderdelen, die je allemaal afsluit met een praktijk- en een theorietoets. Je ontwikkelt gedurende je opleiding vakmatige competenties zoals maatvoeren, maken van constructies, omgaan met gereedschap en machines en tekeningen lezen. Verder ook algemene competenties als klantgericht en bedrijfsmatig handelen, samenwerken en communicatie.
 
Metselaar niveau 2 
Je bent als metselaar natuurlijk bezig met metselwerk. Daarin is veel variatie, ook wat de plaats betreft waar je dat werk doet. Er is veel werk in de nieuwbouw, maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratie. Daarvoor moet je ook oude technieken leren gebruiken. Je maakt rechte of gebogen muren, ‘schoon metselwerk’ dat zichtbaar blijft of metselwerk dat achter stuclagen verdwijnt, in verschillende ‘verbanden’ (de manier waarop
je de stenen legt). Ook tegelzetten en stukadoren kunnen bij het werk horen.
Het is in dit vak heel belangrijk dat je handig bent, een goed technisch inzicht hebt, vlug en toch netjes kunt werken. Je moet ook goed samen kunnen werken met je collega’s. Je moet zorgvuldig omgaan met materialen, gereedschap en machines.
De opleiding bestaat uit 8 vakonderdelen, die je allemaal afsluit met een praktijk- en een theorietoets. Je ontwikkelt gedurende je opleiding vakmatige competenties zoals maatvoeren, omgaan met gereedschap en machines en tekeningen lezen. Verder ook algemene competenties als klantgericht en bedrijfsmatig handelen, samenwerken en communicatie.
 
Tegelzetter niveau 2
Je bent bezig met het plaatsen van tegels. Daarin is veel variatie, en ook de plaats waar je dat werk doet kan telkens anders zijn. Veel werk gebeurt in de nieuwbouw, maar er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratie, waarvoor je oude technieken moet leren toepassen. Je gebruikt verschillende soorten tegels, lijmen en species. Je moet kunnen voegen, tegels snijden. Soms moet je ook metselen. Je werkt aan de hand van tekeningen.Je werk begint als de rest van de bouw al bijna klaar is. Je werkt veel alleen en je hebt meestal ook contact met de opdrachtgevers, zeker als het gaat om werk in een bestaand huis.Het is in dit vak heel belangrijk dat je handig bent, een goed technisch inzicht hebt, vlug en toch netjes kunt werken. Je moet gevoel hebben voor materialen, kennis hebben van vormen en kleuren. Je weet welke producten je waar kunt toepassen. Je moet  goed kunnen overleggen met opdrachtgevers en samenwerken met collega's in de bouw.
De opleiding bestaat uit 6 vakonderdelen, die je allemaal afsluit met een praktijk- en een theorietoets. Je ontwikkelt gedurende je opleiding vakmatige competenties zoals maatvoeren, omgaan met gereedschap en machines en tekeningen lezen. Verder ook algemene competenties als klantgericht en bedrijfsmatig handelen, samenwerken en communicatie.
 
Allround Metselaar niveau 3
Een allround metselaar verricht zelfstandig verschillende metselwerken. Naast het metselen komen er ook andere werkzaamheden kijken. Zo kun je ook stukadoren en tegelzetten. Na de opleiding beschik je over een uitgebreide materiaalkennis, kun je goede oplossingen voor problemen bedenken en kun je zonder moeilijkheden tekeningen lezen. Later kun je je in de praktijk gaan bezig houden met bijvoorbeeld de nieuwbouw. Daarnaast is er ook werk te vinden in de restauratie en het onderhoud van gebouwen en huizen. Je moet het natuurlijk leuk vinden om op een bouwplaats te werken en je moet bouwtechnisch zijn ingesteld. Jij weet van aanpakken en je kunt nauwkeurig, zorgvuldig en toch ook snel werken. Daarbij moet je ook rekening houden met de veiligheidsvoorschriften die gelden op de bouw. Je bent doel- en resultaatgericht ingesteld en je weet problemen (zelfstandig) op te lossen.Aangezien jouw werkzaamheden zich vooral buiten afspelen kan het ook voorkomen dat je in weer en wind aan het werk moet!. Je werkt meestal in een team, waarbij het erg belangrijk dat je goed om kunt gaan met verschillende mensen, maar dat je ook wanneer het nodig is de taken kunt verdelen. Aangezien je met nieuwe technieken werkt moet je wel een beetje op de hoogte zijn en blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Allround timmerman niveau 3 
Er is veel werk in de nieuwbouw, maar ook in renovatie en verbouwingen van bestaande huizen, kantoren en andere bedrijven. Als timmerman ben je bezig vanaf de eerste dag: uitzetten en stellen, dakconstructies, trappen, gevelbekleding, ramen, deuren en kozijnen maken, stellen en plaatsen. Een deel van dit alles komt in onderdelen of helemaal klaar op de bouwplaats aan. Je gebruikt machines en handgereedschappen. Je doet veel werk dat een voorbereiding is voor het werk van bijvoorbeeld metselaar en schilder. Daar werk je ook veel mee samen. Je kunt werk vinden bij aannemers- en timmerbedrijven. Je werkt op locatie en dat betekent dat je moet reizen naar bouwprojecten. Je werkt zelfstandig, kunt het werk plannen en collega's aansturen. Als je handig bent, graag aan het eind van de dag ziet wat je gedaan hebt en met anderen kunt samenwerken is dit misschien iets voor jou. Daarnaast eist dit beroep technisch en ruimtelijk inzicht en aandacht voor de veiligheid van jou en de anderen. Je kunt bij particulieren in huis werken of in bedrijven en het is ook daarom belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met materialen en gereedschap. Opruimen na het werk en zorgen voor je gereedschap is een van je taken. Daarnaast kun je leiding geven aan andere medewerkers, het werk organiseren en overleggen met opdrachtgevers en uitvoerders